Tron är central Del 1

Inte ens den bästa av människor förmår följa Guds lag utan förblir en syndare och kan endast bli rättfärdiggjord genom tro. Tron rättfärdiggör !


Varför upprättade Gud ett förbund med Abraham? Hade Abraham gärningar som han kunde berömma sig av? Nej, det står att Abraham Trodde Gud och det räknades honom till rättfärdighet. Lagen hade ännu inte givits. (1 Moseboken 15:6, Rom 4:3, Rom 4:13, Jak 2:23)

Gud bestämde alltså långt innan lagen och budorden kom att det var Genom Tro som människor skulle bli rättfärdiggjorda av Gud. Lagen och budorden (budorden är lagens kärna) gavs 430 år efter att Gud upprättade sitt förbund med Abraham.

Varför gavs då Lagen och Budorden?

Varför gavs då lagen? Jo, för att överträdelserna skulle komma i dagen. (Gal. 3:19)

Under Gamla Testamentets tid såg man framåt och väntade på den Rättfärdiggörelse som skulle komma av Tron på Kristus. Lagen var en uppfostrare till Kristus. Men ingen kan hålla lagen till 100%. Innan tron kom var människan innesluten under lagen - bevakad av lagen - och hölls i ”fängsligt förvar” under den i väntan på den tro som skulle komma. (Gal. 3:22)

Om vi hade fått en lag som kunde skänka liv så hade rättfärdigheten verkligen berott av lagen. Men lagen gavs alltså för att ge insikt om synd. Så skulle vi förstå vårt behov av frälsning, rättfärdiggörelsen genom tron på Kristus. Genom laggärningar blir ingen rättfärdig inför Gud!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0