Lagen?

Naturligtvis skall alla uppmuntras till att handla på ett sätt som är i överensstämmelse med tio Guds bud. I den mån människor låter sig uppmuntras till att göra det goda blir världen bättre.

Men man kan följa budorden med yttre gärningar och ändå brista i kärlek. Människan klarar inte att i egen kraft uppfylla Guds lag i alla situationer. Det är en sak att hålla budorden och en annan sak att uppfylla Guds lag. Gud ser till hjärtat. Att uppfylla Guds lag är att alltid av kärlek och ett glatt sinne göra det goda.

Vad är då Guds vilja? I 1 Tim. 2:4 står det att Gud vill att alla människor skall bli frälsta. Nya Testamentet gör klart att ingen blir frälst av att försöka hålla lagen, eftersom det är dömt att misslyckas.

Paulus beskriver människans natur i Romarbrevet 7:18,19:
Ty jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte.
Ja, det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.

Hur blir vi frälsta? Vi blir frälsta när vi erkänner att vi kommit till korta och bekänner vår synd.

När vi bjuder in Jesus som vår personlige Frälsare förlåter han oss våra synder, han lyfter av våra bördor och vi bli nya skapelser.

Betyder det att vi blir utan Guds lag? Nej, den som blivit frälst har dött bort från synden och Gud lägger sin lag i vårt inre genom den helige Ande som tar sin boning i oss. Man får ett förvandlat sinnelag och kraft genom den helige Ande att uppfylla Guds lag.

Tron utan gärningar är död. Vi förklaras inte rättfärdiga av Gud genom att vara ordets hörare. Det är genom gärningarna som tron fullbordas.

Men vi stirrar inte på en lag utan vi ser på Jesus. Lagen klarade inte av att framkalla det goda hos människan. Människan kan bli avog mot Gud om hon i egen kraft försöker uppfylla Guds lag och märker att hon inte klarar det.

När människor blir osams är det vanligt att de bryter mot budordet "Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa".

Källa:Brobyggarna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0